fallback

Икономическият растеж на Индия се ускорява до 6,1 на сто

Страната показва стабилност в условията на криза, ускоряването на растежа е първо от 2007 година насам

10:50 | 31.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на Индия е ускорила темпа си на растеж, става ясно от публикуваните днес данни за брутния вътрешен продукт на страната. Това се случва за пръв път от 2007 година насам, което показва, че натискът на кризата върху третата по големина икономика в Азия отслабва.

През второто тримесечие на 2009 година БВП на Индия е нараснал с 6,1 на сто на годишна база. Това е по-голям темп от този, измерен през първото тримесечие на годината. Тогава индийската икономика нарасна с 5,8 на сто, припомня Bloomberg.

След днешните данни става ясно, че Индия се присъединява към Китай, Япония и някои други азиатски държави, които възстановяват темповете на развитие след забавянето от предишните няколко тримесечие.

Позитивната новина от статистическите данни е свързана с това, че производството на Индия се връща към растеж, отчитайки увеличение с 3,4 на сто през второто тримесечие. За предходните три месеца пък то отбеляза спад от 1,4 на сто. Минният сектор нараства със 7,9 на сто, показват още данните.

Въпреки добрите данни днес борсовата търговия в страната преминава под доминацията на мечките, като индексът Sensitive отстъпва с 1 на сто до 15 755 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:57 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още