fallback

Успешна седмица за европейските борси

Пазарната оценка на компаниите в общоевропейския индекс Dow Jones Stoxx 600 стигна най-високото си ниво от 2003 г.

20:59 | 28.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Основните борсови измерители на Стария континент приключиха деня и седмицата с повишения, които помогнаха на общоевропейския индекс Dow Jones Stoxx 600 да отчете втория си поред седмичен ръст. Пазарната оценка на компаниите в борсовия измерител стигна най-високото си ниво от 2003 г.

По-добрите от очакваното финансови резултати на производителя на компютри Dell за второто тримесечие, както и прогнозирания от производителя на процесори Intel ръст на продажбите през третото тримесечие, подкрепиха компаниите от технологичния сектор, предаде Bloomberg.

Dow Jones Stoxx 600, които следи фондовите пазари в 18 западноевропейски страни, се повиши с 1% до 237,51 пункта в края на петъчната сесия. От началото на седмицата той е повишил стойността си с 1,1%, а спрямо многогодишното си дъно от 9 март е напреднал с 50 на сто.

Индексите във всички 18 фондови борси отчетоха ръст, с изключение на Гърция. Пазарната оценка на включените в Dow Jones Stoxx 600 компании стана 47,8 пъти по-висока от тяхната печалба. Технологичните и добивните компании допринесоха най-силно за днешния му ръст.

На борсата във Великобритания FTSE 100 добави 0,8% до 4909 пункта и приключи седмицата с ръст от 1,2%. Повишенията бяха подкрепени от новината, че потребителското доверие в страната се стабилизира, а икономиката се е свила по-малко от очакваното през второто тримесечие.

Немският индекс DAX се повиши с 0,9% до 5517 пункта, а във Франция CAC 40 добави 1,2% до 3693 пункта. Днес стана ясно, че икономическото доверие в еврозоната продължава да се възстановява, като най-силно намалява песимизмът на компаниите от сектора на услугите и индустрията.

В рамките на последните пет сесии DAX се е повишил с 1%, а CAC 40 е добавил 2,1% към стойността си. Една от най-печелившите компании на парижката фондова борса днес бе козметичната компания L’Oreal, чиято печалба намаля по-слабо от очакваното до 1,4 млрд. евро за първото полугодие.

На фондовата борса в Цюрих основният борсов индекс Swiss Market се повиши с 0,7% до 6212 пункта и записа седмичен ръст от 1,2%. Индексът на водещите индикатори в Швейцария на икономическия институт KOF отчете рекорден ръст през август и загатна, че кризата в швейцарската икономика е към своя край.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:25 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още