fallback

„Проблемните“ банки в САЩ нараснаха до 15-годишен връх

През второто тримесечие банките, изпитващи финансови затруднения достигнаха 416

18:47 | 27.08.09 г.

През второто тримесечие на годината „проблемните“ банки в САЩ нараснаха със 111, или с 36 на сто до 416, което представлява 15-годишен връх, съобщи Блумбърг.

416-те банки, които притежават активи за 300 млрд. долара, не са успели да покрият качествените критерии за стабилни банки на Федералната корпорация за депозитно застраховане (FDIC). Изискванията на FDIC включват критерии като качество на активите, ликвидност и печалба.

Финансовите институции, попаднали в „проблемния“ списък на FDIC, се смятат за най-застрашени от фалит, въпреки че рядко достигат до него. В случай на банков фалит, Федералната корпорация по депозитно застраховане гарантира всички депозити на стойност до 250 хил. долара.

Според председателя на FDIC Шийла Беър засега процесът на идентифициране на кредитните загуби и изчистването на балансите продължава да се отразява зле на финансовите резултати на индустрията.

Броят на фалиралите банки в САЩ само през второто тримесечие е 24. Това принуди FDIC да увеличи таксите, които прилага на банковата индустрия за финансиране на дейността си, набирайки по този начин 5,6 млрд. долара допълнително средства.

Средствата, които банките заделиха за покриване на загубите от обезценки на кредити нараснаха до 66,9 млрд. долара през второто тримесечие на годината от 60,9 млрд. долара през първото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:33 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още