fallback

Индексите в САЩ се понижават след данните за БВП

Инвеститорите игнорираха данните за намаляването на трайно безработните и по-малкия от очакваното спад на икономиката

14:37 | 27.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Основните борсови индекси в САЩ отстъпват в началото на днешната борсова сесия, след като инвеститорите приеха хладно данните за намаляването на броя на трайно безработните в САЩ и по-малкия от очакваното спад на икономиката през второто тримесечие.

Индексът на 30-те най-големи борсови компании Dow Jones IA губи 0,6% от стойността си до 9487,9 пункта в първия час от търговията. Акциите на компаниите от всички сектори на икономиката поевтиняват, начело с енергийните, транспортните и добивните компании.

По-широкият индекс S&P 500, който включва 500-те най-добри компании от двете фондови борси, намалява с 0,8% до 1019,4 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, отстъпва с 1,3% до 1999,1 пункта и отново падна под психологическото ниво от 2 хил. пункта.

Dow Jones IA успя да запише седем поредни сесии на ръст до сряда и достигна най-високата си стойност от ноември миналата година. S&P 500 и Nasdaq Composite се повишиха още повече до най-високите си нива от октомври на фона на по-висока волатилност и слаб оборот, предаде CNN.

Днес стана ясно, че броят на американците, които са останали без работа и получават социални помощи за безработица в продължение на поне две седмици, се е понижил с над 100 хил. до 6,13 млн. души за седмицата до 13 август. Това е най-ниското ниво от началото на април.

В същото време първоначалните молби за помощи при безработица намаляват с 10 хил. до 570 хил. за седмицата, приключила на 22 август. Правителствените данни потвърдиха и първоначално обявения спад на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие от 1% спрямо предишното.

Председателят на регионалния клон на Федералния резерв в Ричмънд Джефри Лакър заяви, че може да не се наложи централната банка на САЩ да изкупува обезпечени с ипотечни заеми ценни книжа за цялата предвидена сума от 1,25 трлн. долара. Тя може да се окаже твърде голяма поради стабилизирането на икономиката и жилищния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:33 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още