fallback

Газпром си осигури кредити от 3,8 млрд. евро за газопровода „Северен поток“

3 млрд. евро от кредита ще са за срок на изплащане 16 години, а 800 млн. евро – за срок от 10 години

12:15 | 27.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Участниците в проекта за строителството на газопровода „Северен поток“, в който 51% участие има Газпром, си осигуриха кредити в размер на общо 3,8 млрд евро въпреки кризата и съгласуваха схемата на финансиране на първия етап на строителството на газопровода, пише вестник „Комерсант“.

За по-голямата част от сумата на посочения кредит ще има държавни гаранции и съответно лихвените проценти ще бъдат по-ниски от средните. Конкретните споразумения с търговските банки по кредита се предвижда да се подпишат през октомври-ноември, а полагането на тръбите за подводната част на газопровода в Русия и Германия вече е започнало.

Консултанти на „Северен поток“ по привличане на заемни средства са Commerzbank, Dresdnerbank, UniCredit, Royal Bank of Scotland и Societe Generale. По предварителни данни 3 млрд. евро от кредита ще са със срок на изплащане 16 години, а 800 млн. евро – за срок от 10 години.

Още през 2006 г. беше решено, че около 70% от финансирането на строителството на „Северен поток“ ще стане чрез заемни средства, а 30% - със собствени средства на акционерите. Едва вчера обаче стана известно, че преговорите с банките и кредитните агенции за заема за строителството на първия етап на газопровода са пред финализиране. Счита се, че за строителството на втората част на газопровода ще е необходим кредит от 1,8 млрд. евро, а общата стойност на „Северен поток“ по предварителни изчисления е около 7,4 млрд. евро.

Освен Газпром, акционери в „Северен поток“ с по 20% участие са BASF-Wintershall и E.ON Ruhrgas, а N.V. Nederlandse Gasunie има 9%. Водят се преговори за влизане в проекта и на GDF Suez с няколко процента, при което евентуално ще бъде намален делът на другите миноритарни акционери. Предвижда се първата част на газопровода да бъде въведена в експлоатация в края на 2011 г., а втората – година по-късно, като пълният капацитет на „Северен поток“ е 55 млрд. куб. м пророден газ годишно.

Осъществяването на европейския проект за газопровод „Набуко“ (в който акционер е и Български енергиен холдинг), който ще доставя газ за Европа главно от азиатските републики, заобикаляйки Русия, се изчислява приблизително на същата стойност – около 7,9 млрд. евро, като и при него е предвидено около 70% от средствата да са от кредити. Другият голям проект за газопрвод, който ще преминава през територията ни - „Южен поток“ (с акционери Газпром и италианската Eni), по предварителни изчисления ще струва над 20 млрд. евро, но засега не е оповестено по каква схема ще бъде финансиран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:48 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още