fallback

Силата на долара натисна надолу цената на златото

Котировките на ценния метал се върнаха под 950 долара за тройунция заради понижената атрактивност на инвестициите в суровината

18:45 | 26.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на златото пое надолу днес, като основна роля за това изигра поскъпването на американския долар. Котировките бяха натиснати и от новината, че борсово търгуваните фондове са намалили вложенията си в ценния метал.

Днес американският долар показа сила срещу основните валути, като доларовият индекс, който измерва нивото на зелените пари спрямо валутите на шестте основни търговски партньора на САЩ, се повишава с 0,7 на сто до 78,811 пункта.

На борсата в Ню Йорк златото с доставка през декември поевтинява с 0,3 на сто спрямо вчера до ниво от 943 долара за тройунция. Това се случва въпреки обстоятелството, че по-рано днес котировките се повишиха над границата от 950 долара за тройунция.

Цената на златото с доставка през август, търговията с което постепенно губи своята атрактивност, също се понижава с 0,3 на сто, като отстъпва до 941,50 долара за тройунция.

Според анализатори върху пазарните настроения влияят и добрите данни за ръста в поръчките на дълготрайни стоки в САЩ, което е сигнал, че американската икономика се отърсва от кризата, съобщава Market Watch. Те са нараснали с 4,9 на сто през юли, което е най-големият ръст за последните две години.

Данните за експозицията на борсово търгувания фонд SPDR Gold Trust, който притежава най-много злато от всички подобни фондове, показват спад до 1 061,83 метрични тона. Това е понижение с 4,58 метрични тона и съответно най-ниската стойност на експозицията от 13 март насам.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:23 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още