fallback

Ръстът в продажбите на нови жилища оживи щатските борси*

Нивата на индексите обаче се колебаят около стойностите си от вчера

19:25 | 26.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Инвеститорите на двете фондови борси в САЩ приветстваха данните за рекордния за последните четири години ръст на продажбите на нови жилища в САЩ. Те изведоха основните индекси на положителна територия след първоначалните им понижения в началото на търговията.

Позитивната вълна обаче не се задържа дълго, като в средата на сесията индексите отново се оцветиха в червено. Въпреки това търговията е оживена, макар и без категоричен превес на биковете или мечките.

Индексът на 30-те най-големи борсови компании Dow Jones IA напредва с минималните 0,03% и в средата на сесията се движи на ниво от  около 9546 пункта. Индексът на сините чипове стартира търговията с понижение от 0,3%, въпреки данните за силния ръст на поръчките за производство на трайни стоки през юли.

По-широкият S&P 500 отстъпва с 0,02 на сто до 1 028 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Compsite, губи 0,2% към стойността си до 2020 пункта. Най-активна днес е търговията на книжата на компаниите от здравния, потребителския и технологичния сектор.

Преди началото на сесията стана ясно, че поръчките на стоки за дълготрайна употреба нарастват с 4,9% на месечна база през юли, което се оказа много повече от очакваното. Повишението обаче се дължи на силния ръст на поръчките на авиационно и телекомуникационно оборудване.

Малко след началото на търговията бяха публикувани данните за продажбите на нови жилища през юли. Те отчетоха ръст от 9,6% спрямо юни, когато се повишиха с 9,1% на месечна база. В същото време броят на новите жилища, обявени за продан, пада до най-ниските си нива за последните 16 години.

*Актуално към 19:20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:36 | 26.08.09 г.
fallback
Още от Свят виж още