fallback

Естония се нуждае от още съкращения на дефицита, за да приеме еврото

Централната банка на балтийската страна смята, че дефицитът трябва да намалее с още 3 млрд естонски крони през 2009 г.

14:22 | 26.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството на Естония трябва да ограничи още бюджетния дефицит през тази година, за да бъде в състояние да приеме еврото от януари 2011 г., според централната банка на балтийската страна.

Дефицитът трябва да намалее с 3 млрд. естонски крони (275 млн. щатски долара) през 2009 г., което е два пъти повече спрямо юнската прогноза на икономистите на централната банка.

Корекцията е необходима, защото рисковете за по-силно увеличение на разходите на местното самоуправление и на безработицата са нараснали значително през последните месеци.

В същото време вероятността неданъчните приходи на правителството да се свият по-силно от очакваното също се е увеличила, предаде Bloomberg.

Естония трябва да ограничи бюджетния си дефицит до 3% от размера на брутния си вътрешен продукт, за да може да въведе единната валута през януари 2011 г. и да се присъедини към еврозоната.

Според министър-председателя на страната Андрюс Ансип след въвеждането на еврото в Естония ще навлязат нови чуждестранни инвеститори и икономиката ще се съвземе по-бързо от кризата.

Неговият кабинет намали бюджетния дефицит на страната за 2009 г. с 16 млрд. естонски крони (1,4 млрд. долара), или 7,3% от БВП, за да се избегне изчерпването на държавните запаси.

Икономиката на Естония се сви с рекордните 16,6% на годишна база през второто тримесечие, което е най-дълбокият спад, откакто статистиката започва да се води през 1994 г.

Според финансовото министерство на страната Естония може да излезе от рецесията през третото тримесечие на 2009 г., след като БВП намаляваше в продължение на година и половина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:22 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още