fallback

Heineken с 20% ръст на печалбата за полугодието

Третият по големина производител на бира в света очаква ръст на печалбата от 8-9% за тази година

10:09 | 26.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Третият по големина производител на бира в света Heineken NV зарадва своите инвеститори с новината, че печалбата на компанията се е повишила с 20% на годишна база през първото полугодие на 2009 г. Това се оказа повече от предварителните прогнози на анализаторите, предаде Bloomberg.

Нетната печалба на Heineken за първите шест месеца на годината нараства до 489 млн. евро спрямо положителен финансов резултат от 407 млн. евро за същия период на 2008 г. Холандската пивоварна група успява да компенсира спада на приходите със съкращаване на разходите за маркетинг.

Средната прогноза на икономистите бе за нарастване на печалбата до 425 млн. евро. Печалбата преди лихви, данъци, амортизация и еднократни ефекти се повишава до 993 млн. евро спрямо 925 млн. евро за второто тримесечие на 2008 г., което се оказа повече от очакваните от анализаторите 928 млн. евро.

Ръководството на базираната в Амстердам компания очаква нетната печалба за тази година да се повиши поне с 8-9%. Производителят на марките Amstel и Heineken е съкратил разходите за дейността си с 50 млн. евро през първата половина на годината, което включва и разходите за маркетинг.

Книжата на Heineken приключиха вчерашната сесия на борсата в Амстердам почти без промяна на ниво от 27,86 евро за акция. От началото на тази година пазарната капитализация на холандската компания е нараснала с 27% спрямо ръст от 22% при производителя на Grolsch – SABMiller и 100% при Carlsberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:47 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още