fallback

Арестуваха за измама бизнесмен, набирал средства за кампанията на Обама

Според разследването Хасан Немазий е подмамил Citigroup да му отпусне заем от 74 млн. долара, използвайки фалшиви документи

21:53 | 25.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Хасан Немазий, председател на Nemazee Capital Corp., набирал средства за кампанията на президента Барак Обама, е бил арестуван по обвинение, че е подмамил Citigroup Inc. да му отпусне заем от 74 млн. долара, използвайки фалшиви документи, съобщи Bloomberg.

Немазий е получил заема, уверявайки Citibank, че притежава сметки за стотици милиони долари, които да послужат като обезпечение, е заявил прокурорът Прийт Барара. Бизнесменът е използвал фалшиви адреси и телефонни номера, за да излъже банката, твърди разследването.

Сметките “или никога не са съществували, или са били закрити години преди Немазий да предаде документите, отнасящи се за тях”, се посочва в изявлението на Барара.

59-годишният Немазий е изплатил заема на Citibank вчера – ден, след като е бил разпитван от агенти на ФБР на международното летище Нюарк Либърти, откъдето е щял да лети за Рим.

По време на кампанията за президентските избори през 2008 г. Немазий е събрал най-малко 100 хил. долара за Хилари Клинтън, а след това и поне 500 хил. долара за Обама, след като той спечели номинацията за президент от Демократическата партия.

Компанията му Nemazee Capital е създадена през 1987 г. и инвестира в здравеопазването, медиите, петрол и природен газ, както и други индустрии. По данни, публикувани през юли, компанията управлява над 3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:51 | 25.08.09 г.
fallback
Още от Свят виж още