fallback

Цените на жилищата и потребителското доверие повишиха щатските индекси

Основните борсови индекси напредват с около 0,5% в началото на сесията

17:35 | 25.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Основните борсови индекси в САЩ започнаха днешната борсова сесия с повишения, подкрепени от данните за първото увеличение на тримесечна база на цените на жилищата за последните три години. Новината, че президентът на САЩ Барак Обама е номинирал председателя на Федералния резерв Бен Бернанке за втори мандат, също бе приветствана от инвеститорите.

Основният борсов индекс Dow Jones IA, който обединява 30-те компании с най-голяма пазарна капитализация, се повишава с 0,5% до 9557,3 пункта един час след началото на търговията. По-широкият S&P 500 напредва с 0,4% до 1028,8 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се повишава с 0,3% до 2024,3 пункта.

Днешните повишения следват предпазливия завършек на борсовата сесия в понеделник. Новината, че индексите за цените на жилищата на Standard & Poor's/Case Shiller са се повишили за втори пореден месец, а индексът на потребителското доверие на Конферентния борд се е повишил много по-силно от очакваното, укрепи надеждите, че икономиката на САЩ е започнала да се стабилизира;

През второто тримесечие на 2009 г. цените на жилищата в 20-те най-големи града в САЩ са се повишили с 2,9% спрямо предходното, което не се е случвало от 2006 г. досега. Индексът на потребителското доверие на Конферентния борд нараства до 54,1 пункта през август спрямо 47,4 пункта за месеца преди това. Икономистите очакваха повишение на показателя до 48,1 пункта.

По време на своята лятна отпуска президентът Барак Обама съобщи, че ще номинира за втори мандат сегашния председател на централната банка в САЩ Бен Бернанке. Неговият мандат изтича в края на януари, като анализаторите очакват, ще повторното му назначаване ще бъде одобрено след гласуване и от Сената, предаде CNN.

Днес стана още ясно, че нетна печалба на най-голямата верига за продажба на офис консумативи в света Staples се е свила с 39% на годишна база през второто фискално тримесечие. Приходите й обаче се увеличават с 9% на годишна база, благодарение на покупката на датската верига за офис консумативи Corporate Express.

Книжата на Staples поевтиняват с 0,4% до 22,11 долара за акция в началото на сесията. Акциите на интернет компанията Yahoo пък се търгуват с леко понижение на цената от 0,1% до 14,97 долара за акция, въпреки новината, че Yahoo ще закупи до края на тази година арабския портал Maktoob, който има над 16,5 млн. потребители в Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:37 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още