fallback

Китайската борса отново записа силен спад

Премиерът на Китай Уън Дзябао заяви, че икономиката на страната все още е изправена пред много неизвестности

12:36 | 25.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексите на китайската фондова борса, която е най-губещият пазар на ценни книжа от началото на този месец, задълбочиха своя спад по време на днешната сесия. Причина за това стана изказването на премиера на Китай Уън Дзябао, който заяви, че икономиката на страната все още е изправена пред много неизвестности, предаде Bloomberg.

В същото време China Construction Bank Corp. предупреди за балон на фондовия пазар, а правителството затвърди своя план да затегне капиталовите изисквания за банките в стремежа си да ограничи кредитирането в банковата система. То нарасна с рекордни темпове през първото полугодие на тази година, като немалка част от парите изтекоха към фондовата борса.

Свръхкредитирането и мащабните мерки на правителството помогнаха на китайската икономика да нарасне със 7,9% на годишна база през второто тримесечие. Днес стана ясно, че износът на Китай за първите шест месеца на годината изпреварва този на Германия. Това означава, че наближава моментът, в който Китай ще се превърне в най-големия износител на света.

Основният борсов индекс Shanghai Composite, който следи компаниите на борсата в Шанхай, приключи сесията със спад от 2,6% до 2916 пункта. Борсовият измерител е изгубил 15% от стойността си от началото на този месец. Индексът на сините чипове CSI 300, който следи най-добрите компании на борсите в Шанхай и Шънджън, отстъпи с 3,7% до 3109,8 пункта.

По-голямата част от националните индекси в азиатския и тихоокеанския регион приключиха днешната търговия на отрицателна територия. В резултат на това регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи десет азиатски борси, плюс тези в Австралия и Нова Зеландия, се понижи с 0,4% до 112,95 пункта, след като нарасна с 2,5% по време на вчерашната сесия.

На борсата в Токио Nikkei 225 се понижи с 0,8% до 10497,4 пункта, а основният борсов индекс в Хонконг Hang Seng изгуби 0,5% до 20435,2 пункта. Австралийският S&P/ASX 200 също отстъпи с 0,5% до 4405,8 пункта, докато на борсата в Нова Зеландия и Индия индексите NZX 50 и BSE Sensex 30 добавиха съответно 0,4% до 3080,5 пункта и 0,2% до 15654 пункта.

Волатилността на японската фондова борса се засилва с наближаването на парламентарните избори през този уикенд. Проучванията сочат, че управляващата Либералнодемократическа партия ще загуби управлението за сметка на опозиционната Демократическа партия. Новото правителство ще трябва да реформира стария икономически модел, който изглежда вече не работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:39 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още