fallback

Фед ще разкрие на кого е отпускал спешни заеми

Съд в САЩ постанови Федералния резерв да разкрие детайли относно програмата за спешно кредитиране и участниците в нея

10:55 | 25.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв за първи път ще идентифицира компаниите, които са участвали в програмата за спешно кредитиране, след като изгуби дело срещу информационната агенция Bloomberg. Съдията по делото е отхвърлил аргумента на централната банка, че документацията не бива да се разкрива публично, защото би увредила репутацията на заемополучателите.

Федералният резерв досега отказваше да назове финансовите компании, на които е предоставил заем, както и да уточни размера на тези заеми и вида на обезпечението, срещу което са били отпуснати. Според ръководството на централната банка разкриването на тази информация може да доведе до отлив на клиенти и да разтревожи акционерите на въпросните банки.

Съдията е постановил, че централната банка неправилно укрива информацията, до която репортери на агенция Bloomberg са поискали достъп. Съдът даде на Федералния резерв пет дни да предостави докладите за програмите за спешно кредитиране и заяви, че допълнителна информация може да се търси в регионалния клон на ФЕД в Ню Йорк, който е реализирал по-голямата чат от програмите.

Делото срещу Федералния резерв е било заведено от агенция Bloomberg с аргумента, че американските данъкоплатци имат правото да знаят условията, съгласно които централната банка отпуска заеми на частни финансови компании. Чрез неволното си участие в тези програми обществеността се превръща в акционер на закъсалите банки.

Счетоводният баланс на Федералния резерв нарасна два пъти, след като централната банка разхлаби стандартите си за кредитиране в навечерието на краха на инвестиционната банка Lehman Brothers на 15 септември 2008 г. Активите на ФЕД за седмицата до 19 август възлизат на 2,06 трлн. долара и продължават да се увеличават поради изкупуването на ипотечни ценни книжа.

Законът за свободата на информацията в САЩ задължава всички държавни органи и структури да предоставят правителствена документация на медиите и обществеността при поискване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:26 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още