fallback

Китай задминава Германия по износ

Азиатската държава все по-настойчиво оспорва титлата „износител номер 1“, която за момента се държи от Германия

10:10 | 25.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Износът на Китай за първите шест месеца на годината изпреварва със съвсем малко експорта на Германия, показват данни на Световната търговска организация. Това означава, че Пекин все повече се доближава до момента, в който ще отнеме от Германия титлата на най-голям износител в света.

През първото полугодие на 2009 година от Китай са изнесени стоки на стойност 521,7 млрд. долара. Износът на Германия пък е съвсем малко по-малък и е в размер на 521,6 млрд. долара, показват данните на СТО.

Очаква се данните да получат широк отзвук в Германия, където след месец ще се състоят парламентарни избори и икономиката неминуемо ще бъде сред най-активно обсъжданите теми по време на предизборните дебати, предава FT.

Продажбите на индустриални стоки през последните години успяха значително да помогнат на икономическия възход на най-голямата икономика в Европа, но в последно време тежката икономическа криза поставя сериозни предизвикателства пред немския износ.

Поради тази причина статутът на Германия като най-голям износител в света е поставена под въпрос от Китай.

Въпреки всичко обаче трябва да се посочи, че все още не е ясно какъв ще бъде размерът на износа за цялата година. Той зависи силно от това дали глобалната икономика ще започне да се възстановява от кризата, а също и от движението на валутните курсове.

За момента износът на Германия и Китай се свива с почти равни темпове. Може да се очаква обаче, че при бързо възстановяване на водещите икономики немската държава ще извлече повече ползи заради структурата на износа си. Голяма част от него е съставена от индустриални и инвестиционни стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:21 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още