fallback

AP: Обама със сигурност ще предложи нов мандат на Бернанке

Очаква се американският президент да прекъсне отпуската си, за да обви номинацията на банкера за председател на Федералния резерв

09:01 | 25.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Председателят на американския Федерален резерв Бен Бернанке ще получи номинация за нов мандат начело на централната банка, съобщава АР, позовавайки се на анонимни източници. Очаква се новината да бъде обявена от президента на САЩ Барак Обама днес, допълва агенцията.

Съобщението ще бъде направено днес от сами президент, който ще прекъсне отпуската си заради него. Очаква се редом до Обама да бъде и самият Бернанке.

Според информацията на АР Обама ще изкаже своята благодарност и уважение към начина, по който Бернанке е превел САЩ през икономическата криза и към неговите познания по въпросите на Голямата депресия, които са позволили да се попречи на разрастването на кризата.

Речта на Обама е била придобита от информаторите на АР, и агенцията разпространи част от нея. В изявлението Обама завява, че „Бен е доближил финансовата система до ръба на колапса с хладнокръвие и мъдрост, с твърди действия и неправолинейно мислене, което е помогнало да се сложи спирачка на свободното падане на икономиката“.

Бен Бернанке е 55-годишен и заема поста председател на Федералния резерв на САЩ от 1 февруари 2006 година. Той получи номинацията от Джордж Буш-младши и замести на поста управлявалия 18 години Алън Грийнспан.

За да получи втори мандат, Бернанке трябва да получи одобрение на номинацията си от американския Сенат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:10 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още