fallback

Икономиката на Египет с ръст над очакванията

Икономиката на страната е по-устойчива, отколкото се очакваше, коментират анализатори

17:38 | 24.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на Египет е нараснала с 4,7 на сто за фискалната година, приключила в края на юни, като надхвърля прогнозите на икономисти, съобщи Bloomberg, позовавайки се на министъра на икономическото развитие Осман Мохамед Осман.

Това означава, че БВП на страната е нараснал с около 4,6 на сто през последното тримесечие на фискалната година спрямо 4,3 на сто за предходните три месеца, според икономиста Мохамед Абу Баша от базираната в Кайро инвестиционна банка EFG-Hermes.

“Това доказва, че икономиката на страната е по-устойчива, отколкото се очакваше”, коментира Абу Баша. “През последното тримесечие се наблюдаваше известна стабилизация на дейността в Суецкия канал и на приходите от туризъм”.

От EFG-Hermes, най-голямата публично търгувана инвестиционна банка в страната, прогнозират ръст от 4,1 на сто за фискалната година. Друга египетска инвестиционна банка - Beltone Financial, очаква 4,5 на сто растеж, а Международния валутен фонд – между 4 и 4,5 на сто.

Приходите от туризъм са намалели с 3 на сто за фискалната година до 10,5 млрд. долара, съобщиха миналата седмица от централната банка на страната. За тримесечието април-обаче обаче спадът се забавя до 1,6 на сто от 17 на сто за предходното тримесечие, твърди Абу Баша.

По данни на централната банка преките чуждестранни инвестиции са се понижили с 39 на сто за фискалната година до 8,1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:38 | 24.08.09 г.
fallback
Още от Свят виж още