fallback

Китай трети в света по обем на потреблението до 2020 г.

Очакванията са, че до 2025 г. като цяло обемът на покупките на потребителски стоки в Китай в парично изражение ще превиши 50% от БВП

11:47 | 24.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Обемът на стоките, купувани за лично потребление в Китай, до 2020 г. ще превиши 2,5 трлн. долара, което означава, че страната ще стане третата в света по обороти на потребителския пазар, съобщава китайската държавна информационна агенция по данни на изследване на консултантската компания Mckinsey.

Според последните официални данни през 2007 г. обемът на стоките за лично потребление в Китай е бил 890 млрд. долара. Оттогава страната е 5-та в света по обем на потребителския пазар след САЩ, Япония, Великобритания и Германия.

Изследването показва, че след 11 години нарастване с бързи темпове на потреблението в Китай то ще достигне равнище като това в икономически развитите страни от Европа и Азия. Ръстът на потреблението се дължи главно на повишаване на доходите на населението и подобряване на системата за социално осигуряване.

Освен това очакванията са, че до 2025 г. като цяло обемът на покупките на потребителски стоки в Китай в парично изражение ще превиши 50% от брутния вътрешен продукт (БВП) и икономиката на страната ще навлезе в нов стадий на развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:18 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още