fallback

Цената на петрола наближава най-високото си ниво от 10 месеца

Позитивните данни от САЩ, публикувани в петък, оказват подкрепа на котировките и те стартират седмицата с повишение

08:38 | 24.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола е съвсем близо до достигането на най-високата си стойност за последните десет месеца. Основна причина за това играят данните за продажбите на съществуващи жилища в САЩ, които бяха публикувани в петък. Те показаха изненадващ ръст и върнаха оптимизма, че икономиката върви към изхода от рецесията.

Котировките на петрола, а и на суровините като цяло, получават подкрепа и от новото отстъпление на американския долар. Той стартира седмицата с понижение, което по правило води до засилен интерес към покупките на суровини. За момента зелените пари отстъпват до 1,4333 EUR/USD спрямо еврото.

Тази сутрин цената на лекия суров петрол, който се търгува на борсата в Ню Йорк, повишава цената си с 0,6 на сто до 74,35 долара за барел. Така суровината продължава възхода си от петък, когато търговията приключи с поскъпване от 1,3 на сто до 73,89 долара за барел петрол.

Според анализатори котировките са се насочили към психологическите нива от 75 долара за барел. Ако тази граница бъде премината категорично и без силна съпротива може да се очаква атака на нивата от 80-85 долара за барел, смятат анализатори, цитирани от Bloomberg.

На борсата в Лондон петролът от сорта брент с доставка през октомври също повишава цената си. Той поскъпва с 0,8 на сто, за да достигне ниво от 74,75 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:23 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още