fallback

Wall Street записа нов връх за тази година

Рекордният скок на продажбите на жилища и оптимизма на шефа на ФЕД Бен Бернанке донесоха мащабен ръст на индексите

23:19 | 21.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Основните борсови индекси в САЩ се повишиха за четвърти ден, в резултат на което S&P 500, който обединява 500-те най-добри компании на Нюйоркската борса и Nasdaq, стигна най-високото си ниво за последните десет месеца.

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ отчетоха рекорден ръст през юли и се повишиха до най-високото си ниво за последните две години. Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че световната икономика се стабилизира.

Индексът на 30-те най-големи компании Dow Jones IA се повиши с 1,7% до 9506 пункта, по-широкият S&P 500 добави 1,9% до 1026 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, нарасна с 1,6% до 2021 пункта.

Изминалата волатилна седмица донесе на Dow Jones IA ръст от 2%, а S&P 500 и Nasdaq Composite се повишиха със съответно 2,3% и 1,8% на седмична база. И трите индикатора записаха нов връх за тази година по време на днешната сесия.

В сравнение с 12-годишното си дъно от 9 март S&P 500 е повишил стойността си с 51 на сто. Финансовите резултати за второто тримесечие на 70% от компаниите, включени в състава му, се оказаха по-добри от очакваното, предаде Bloomberg.

Доларовият индекс се понижи, както и цените на американските държавни ценни книжа. Петролните фючърси поскъпнаха с повече от 1 долар и цената им прескочи нивото от 74 долара за барел за първи път от октомври 2008 г. досега.

Поскъпването на петрола и икономическият оптимизъм на Бен Бернанке превърнаха енергийните, индустриалните и добивните компании в най-печелившите дружества в портфолиото на S&P 500 по време на днешната сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:11 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още