fallback

Меркел разкритикува САЩ за по-слабия контрол върху банките

САЩ не прилагат международно договорените правила относно капиталовата адекватност на банките, което не е "честно", заяви Меркел

16:50 | 21.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Немският канцлер Ангела Меркел отправи нападки към САЩ, защото страната не е въвела международно договорените правила относно капиталовата адекватност на банките, определяйки действията на САЩ като "нечестни".

"Заедно водихме преговори по споразумението за капиталовите стандарти Базел II. Сега, когато споразумението е въведено, американците просто не се придържат към него", е заявила Меркел в реч пред благотворителна фондация, предаде АФП.

"Това създава трудности за нас, тъй като нещата могат да бъдат направени по-евтино другаде. Това не е честно", коментира тя. "През септември на следващата среща на Г20 в Питсбърг трябва да се постигне споразумение относно правилата на тази игра".

В отделно интервю, публикувано също днес, Меркел казва, че по-леките правила за банките в САЩ позволяват на фирмите там да получат по-лесно кредит, отколкото бизнесът в Европа.

"Няма честна конкуренция между Европа и САЩ", заявява Меркел пред Frankfurter Allgemeine. "Кредитирането е ключът към бъдещия икономически растеж".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:08 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още