fallback

Азиатските борси с най-силен седмичен спад за последните два месеца

С повече от 3% отстъпиха индексите в Тайван, Хонконг, Китай, Япония, Австралия и Нова Зеландия

13:07 | 21.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Основните борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион приключиха деня и седмицата на отрицателна територия, в резултат на което регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific отчете най-силния си седмичен спад за последните два месеца.

MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, изгуби 0,7% от стойността си до 110,91 пункта. В сравнение с миналия петък регионалният индекс се е понижил с 2,9%, което е най-силният му седмичен спад от 19 юни.

В сравнение с петгодишното си дъно от 9 март MSCI Asia Pacific е нараснал с 57%. Отчетите на една трета от компаниите в неговия състав, които са публикували своите финансови резултати за последното тримесечие, са надминали пазарните очаквания, по данни на Bloomberg.

Индексите в Тайван, Хонконг, Китай и Япония се понижиха най-силно за изминалите пет сесии. Основният борсов измерител в Тайван – Taiex, приключи петъчната сесия със загуба от 1,2% до 6654,8 пункта и по този начин увеличи седмичната си загуба до 5,9%.

На борсата в Хонконг Hang Seng отстъпи с 0,6% до 20 199 пункта и приключи седмицата със загуба от 3,3%. Индексът на сините чипове в Япония Nikkei 225 се понижи с 1,4% до 10 238,2 пункта и регистрира загуба от 3,4% за последните пет борсови сесии.

В Шанхай главният китайски борсов индекс Shanghai Composite успя да се повиши за втори пореден ден и да ограничи силната си загуба от началото на седмицата. До края на сесията Shanghai Composite нарасна с 1,7% до 2960,8 и отчете седмична загуба от 2,8 на сто.

Това е третата поред седмица, в рамките на която капитализацията на китайската борса намалява. В началото на тази седмица Shanghai Composite падна с 20% спрямо 14-месечния си пик, който отбеляза на 4 август, след което се повиши и ограничи загубата до 16 на сто.

Днес стана ясно, че финансовите регулатори в Китай планират да затегнат изискванията за капиталова адекватност на банките. Промените идват, след като стойността на новоотпуснатите заеми в Китай се повиши до рекордните 7,37 трлн. китайски юана през първата половина на годината.

Немалка част от тези средства обаче са изтекли към пазара на ценни книжа, вместо да подкрепят реалната икономика. Според анализаторите именно рекордното кредитиране е подхранило ралито на китайските индекси, които се увеличават с 60% от началото на годината.

Песимистичните настроения обхванаха и борсите в тихоокеанския регион. Австралийският индекс S&P/ASX 200 се понижи с 2% до 4290,6 пункта, а в Нова Зеландия NZX 50 отстъпи с 0,6% до 3035 пункта. В сравнение с миналия петък загубата на двата индекса възлиза на близо 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:35 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още