fallback

Стиглиц: Ролята на долара като стабилна резервна валута е под въпрос

Нобеловият лауреат по икономика смята, че светът се нуждае от нова глобална резервна система

10:30 | 21.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ролята на американския долар като добро парично средство за съхраняване на стойност е под въпрос, неговата стойност намалява и степента му на риск е висока, заяви нобеловият лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц, цитиран от Блумбърг.

„Има нужда от глобална резервна система“, каза Стиглиц по време на конференция в Банкок и добави, че трябва да се осигури системна дискусия в това отношение чрез подкрепата на страни като Китай.

Американският долар изгуби 12% от 5 март срещу кошница от валути, включваща еврото, йената и четири други основни валути. Китай е най-големият държател на чуждестранни резерви в света, като заедно с Русия призова за нова глобална валута, която да замени долара като средство за съхраняване на стойността и за извършване на международни плащания.

Някои икономисти прогнозират отслабване на долара в резултат на масивното наливане на пари в икономиката на САЩ от страна на правителството.

САЩ и Европа наводниха глобалната икономика с ликвидност, което може да доведе до спекулативни балони заради ограничените възможнЩиости за инвестиции, заяви още Стиглиц, и добави, че не е много убеден, че ФЕД ще успее да изтегли налятата ликвидност, когато това стане нужно.

„Докато балансът на ФЕД се раздува, докато дефицитът на САЩ и дългът се увеличават, хората си задават очевидния въпрос: Ще има ли инфлация в бъдеще?“, каза икономистът. „Сега сме изправени пред дефлация, но в определен момент в бъдещето ще има последствия“.

Глобалната финансова криза сигнализира провала на американския тип капитализъм, каза още Стиглиц. Световната финансова система работи единствено поради непрестанните правителствени намеси и пазарите са спасявани от провала им да разпределят риска, смята той.

Според Стиглиц повече колективни действия са нужни на глобално ниво за справяне с кризата и Г20 е била бавна в действията си за идентифициране на фундаменталните проблеми като слабото съвкупно търсене.

Стиглиц изказа песимистична гледна точка за американската икономика, казвайки, че докато най-лошото от рецесията е минало, то вероятността от увеличаване на безработицата в следващите една до три години е по-голяма от преди.

Джоузеф Стиглиц спечели Нобелова награда за икономика през 2001 година за труда си относно проблемите, които могат да възникнат на пазарите, когато участниците нямат еднакъв достъп до информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:37 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още