fallback

Гневът на автодилърите прекратява щатската програма "Кеш за стари коли"

Програмата приключва на 24 август, разпространителите се оплакват, че получават много бавно парите си от държавата

09:49 | 21.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Федералната програма за насърчаване на продажбите на автомобили в САЩ „Кеш за стари коли“ ще приключи на 24 август. След тази дата дилърите на моторни превозни средства няма да приемат молби за участие в програмата, която позволява на всеки американец да получи до 4500 долара бонус от държавата, ако рециклира своя стар автомобил и закупи нов, по-икономичен.

За осъществяването на тази програма първоначално бяха отпуснати 1 млрд. долара, но силният интерес към нея и големият брой на лицата, желаещи да участват, принуди американското правителство да гласува увеличение на средствата с още 2 млрд. долара до общо 3 млрд. долара. Досега са сключени над 457 хил. сделки, а общата стойност на бонусите е 1,9 млрд. долара.

Бавното изплащане на тези бонуси обаче предизвика гнева на дилърите на автомобили в страната. Крайният срок ще даде възможност на търговците на превозни средства, както и на купувачите, да финализират договорените покупки и да кандидатстват за полагащия им се държавен бонус. Той ще се изпрати от оставащите средства, предвидени за програмата.

Досега Министерството на транспорта в САЩ е обработило около 167 хил., или 37%, от всички 457 хил. заявления за изплащане на бонус в рамките на програмата, чието официално название е Car Allowance Rebate System, или CARS. От съобщението обаче не става ясно на колко от обработените заявления реално са били изплатени полагащите се суми, предаде Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:13 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още