fallback

Пенсионните фондове в САЩ обедняват

Дяловите инвестиции на пенсионните схеми през последните години намаляват значително паричната им наличност

17:39 | 20.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Пенсионните фондове в САЩ са допринесли в много голяма степен за рекордните 1,2 трлн. долара, които компаниите за дялово инвестиране в страната са привлекли през това десетилетие. Три от най-големите пенсионни схеми в САЩ – държавните пенсионни фондове на Калифорния, Орегон и Вашингтон, да вложили около 54 млрд. долара от 2000 г. досега.

Но години по-късно пенсионните фондове разполагат единствено с намаляващата печалба от своите дялови инвестиции, която е на хартия. Средствата в брой, които са нужни за изплащането на пенсиите на милиони полицаи, учители и други държавни служители, съгласно техните пенсионни планове, са намалели драстично, предаде Bloomberg.

Трите държавни пенсионни фонда разполагат с пари в наличност в размер на 22 млрд. долара към края на 2008 г. Това е с 59% по-малко спрямо 2000 г., когато фондовете започват да предоставят средства на фирмите за дялово инвестиране и започват изкупуванията на активи. Като цяло те не са отчитали печалба от инвестициите си през последните седем години.

Мениджърите на пенсионните схеми са раздвоени в своята позиция. Част от тях са все още убедени, че дяловото инвестиране ще се окаже печеливш избор в крайна сметка. Други са разтревожени от обезценката на активите на компаниите за дялово инвестиране и гледат скептично на вътрешната норма на възвращаемост като начин за оценка на техните резултати.

Фирмите за дялово инвестиране набират капитал от т.н. партньори с ограничена отговорност – пенсионни фондове, университетски фондове, заможни фамилии, суверенни фондове. Те използват тези средства в брой, заедно с банковото кредитиране, за да поглъщат компании или да придобиват голяма част от техния капитал.

След това чрез съкращаването на разходи и разработване на погълнатата компания, собствениците на фирмите за дялово инвестиране се стремят да максимизират своята печалба. Тяхната крайна цел е да продадат впоследствие погълнатата фирма и да извлекат печалба за своите инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:23 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още