fallback

Зимбабве не иска собствена валута

Местната валута е мъртва и погребана, обяви финансовият министър на страната

17:15 | 20.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Министърът на финансите на Зимбабве отхвърли направеното днес предложение на Централната банка на страната да се въведе отново като разплащателно средство националният долар, като при това той се обезпечава със злато, съобщи AFP.

Своята негативна позиция министърът е обосновал само с думите, че зимбабвийският долар е „мъртъв и погребан“ и не е дал други обяснения. Любопитно е, че в началото на юни финансовият министър изказа становище, че икономиката на Зимбабве може да нарасне с между 4% и 6% тази година.

Разплащането с национална валута в Зимбабве беше забранено през януари 2009 г. Тогава рекордната инфлация в страната принуди правителството официално да разреши влизането в обращение като разплащателно средство на територията на Зимбабве на чуждестранни валути, а именно: еврото, американският долар, британският паунд, южноафриканският ранд и пулата на Ботсвана. В резултат националната валута престана да се търси.

Правителството на Зимбабве не публикува официални данни за инфлацията в страната от средата на 2008 г. Последните данни от юли 2008 г. сочеха ръст на цените от 231 милиона процента на годишна база. Сега с най-висока стойност от зимбабвийската валута е 10-трилионната доларова банкнота.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:38 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още