fallback

Печалбата на Rio Tinto се сви с 65% поради спада в цените на металите

Нетната печалба на минния гигант за първите шест месеца на годината намалява до 2,45 млрд. долара

11:36 | 20.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Третата по големина добивна компания в света Rio Tinto съобщи, че печалбата й се е свила рязко с 65% на годишна база през първото полугодие. Поевтиняването на желязната и медната руда през последната година, както и спадът в цените на металите са причина за влошаването на финансовия резултат.

Нетната печалба на минния гигант за първите шест месеца на годината намалява до 2,45 млрд. долара спрямо печалба от 6,95 млрд. долара за същия период на 2008 г. За това допринасят и разходите, свързани с разваляне на споразумението за продажба на активи на китайската Chinalco.

Поевтиняването на металите допринася за 4,67 млрд. долара от спада на печалбата. Цената на медта и алуминия се е понижила средно с 50% през първото полугодие. Свиването на производството, особено на алуминий, намалява печалбата с още 294 млн. долара, пише Market Watch.

Развалянето на сделката за продажба на активи на китайския производител на алуминий Chinalco коства още 182 млн. долара на Rio Tinto. Ръководството предпочете да привлече 15,2 млн. долара чрез продажбата на нови акции вместо да продава дял от своя капитал на Chinalco.

Rio Tinto, която съкрати 16 хил. служители през първата половина на годината, планира да продаде активи за 3,7 млрд. долара до края на тази година и да участва в съвместно бизнес начинание за добив на желязна руда с най-голямата минна компания в света BHP Billiton.

Книжата на Rio Tinto поскъпнаха с 1,5% до 23,45 паунда за акция на фондовата борса в Лондон след новината. Пазарната капитализация на добивния гигант се е повишила с 90% от началото на тази година, но е намаляла с 43% за последните 12 месеца до 42,6 млн. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:54 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още