fallback

Швейцарските банки търсят нови пазари

Споразумението между швейцарското правителство и данъчните служби в САЩ нарушава принципите на банковата тайна

10:33 | 20.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Частните банкери в Швейцария обръщат своя поглед към развиващите се страни в Източна Европа и Азия за сметка на американските клиенти, след като швейцарското правителство подписа споразумение, съгласно което данните за 4450 банкови сметки в UBS ще бъдат предадени на американските власти.

Финансовите регулатори в САЩ повдигнаха обвинение срещу UBS през февруари, че поради банковата тайна компанията спомага за укриването на данъци. Преди пет месеца правителството в Швейцария заяви, че ще се бори да излезе от черния списък на страните, известни като "данъчен рай".

Базираната в Цюрих банка се призна за виновна за участие в схема за измама на данъчните служби в САЩ през февруари. Тогава UBS се съгласи да плати 780 млн. долара глоба и да разкрие имената на 250 клиента, които са укривали данъци. Един ден по-късно обаче данъчните служби в САЩ поискаха данни за още 52 хил. клиентски сметки и заведоха дело.

В крайна сметка швейцарската банка и американското правителство постигнаха извънсъдебно споразумение по случая през тази седмица. То предвижда информацията за общо 4450 банкови сметки на американски граждани да бъде предоставена на данъчните служби в САЩ.

Швейцарското правителство планира да продаде своя дял от 6 млрд. франка в UBS след приключването на случая. Властите ще възложат на три швейцарски и чуждестранни банки да продадат всичките 332,2 млн. акции на UBS, които правителството закупи, за да окаже финансова подкрепа на закъсалата банка.

Проблемите за швейцарските банки започнаха още през 2002 г., когато Европейският съюз започна да настоява за автоматична обмяна на данъчна информация. Съгласно швейцарското законодателство данъчните измами, или умишленото подвеждане на властите, са престъпление, но укриването на данъци, или необявяването на парични суми, не е.

Данъчните служби в САЩ обаче бяха по-настоятелни. В момента те планират мащабна проверка на финансови компании и адвокатски кантори, които са заподозрени, че помагат на американците да укриват данъци и перат пари в офшорни зони, предаде Bloomberg.

Част от 300-те банки в Швейцария вече изместиха своя фокус върху Азия, Русия и Близкия изток, като откриват офиси в Москва, Сингапур, Истанбул, Варшава, Прага и Мумбай през последните две години. Традицията на банковата тайна в Швейцария датира от 19-ти век, но е узаконена едва през 1934 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:34 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още