fallback

Силният спад на запасите и вноса в САЩ повиши цената на петрола

Вносът на суров петрол в САЩ е стигнал най-ниското си ниво от септември 2008 г. през миналата седмица

09:26 | 20.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на суровия петрол продължава да расте по време на днешната азиатска търговия, след като скочи с повече от 3 долара в края на вчерашната сесия, за да приключи търговията на ниво над 72 долара за барел. Причина за това станаха изненадващите данни за спада на вноса на петрол и на запасите от суровината в САЩ, който е най-големият консуматор на енергия в света.

Данните на Министерството на енергетиката в САЩ показаха, че петролните резерви на страната са намалели с 8,4 млн. барела до 343,6 млн. барела в рамките на седмицата до 14 август. Вносът на суров петрол е стигнал най-ниското си ниво от септември 2008 г. Икономистите очакваха запасите да запишат пети поред седмичен ръст в размер на 1,1 млн. барела.

Според някои анализатори спадът на вноса може да се дължи на решението на петролните компании да задържат доставките, въпреки че разполагат с достатъчно запаси от суровината, в изчакването на по-високи цени, предаде BBC. След като цената на черното злато стигна близо 150 долара през юли 2008 г. тя падна до 33 долара за барел през декември миналата година.

Петролните фючърси с доставка през септември поскъпнаха с 3,23 долара до 72,42 долара за барел в края на вчерашната сесия на международната петролна борса в Ню Йорк. По време на днешната електронна търговия те поскъпват с още 18 цента до 72,60 долара за барел. Търговията със септемврийските петролни фючърси приключва днес.

Петролът сорт брент с доставка през октомври поскъпна с 2,22 долара, или 3,1%, за да завърши сесията в сряда на ниво от 74,59 долара за барел. В часовете на днешната електронна търговия цената на барел петрол на лондонската петролна борса нараства с 21 цента до 74,80 долара за барел.

През последните седмици цените на петролните фючърси варират в интервала от 60 до 75 долара за барел и са движени главно от икономическите данни за големите страни и курса на долара спрямо основните валути. Според анализаторите възстановяването на икономиката може да увеличи търсенето и следователно да повиши цените на енергийните ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още