fallback

Неяснота около бъдещето на проекта за АЕЦ в Турция

Изглежда, че има слабости, ако на търга е получена само една толкова висока оферта, каза министър пред журналисти в Анталия

20:12 | 19.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз изрази скептицизъм за бъдещето на проекта за изграждане на първа атомна електроцентрала в Турция, като даде да се разбере, че търгът може да бъде отменен, предаде АФП.

Изглежда, че има слабости, ако на търга е получена само една толкова висока оферта, каза министър пред журналисти в Анталия.

Консорциум начело с руската държавна фирма Атомстройекспорт е единственият кандидат за строежа на АЕЦ с мощност 4 800 мегавата в Аккую в окръг Мерсин, на средиземноморското крайбрежие. Търгът за строеж бе обявен миналата година.

Оттогава се водят преговори с консорциума за цената на електричеството, което ще се произвежда.

Аз го казах ясно и открито - ние не сме доволни от факта, обсъжданата цена е по-висока от цената на електричеството, произвеждано в Турция, подчерта министърът.

Не мога да кажа „да” или „не”, посочи министърът в отговор на журналистически въпрос дали търгът ще бъде отменен в случай на провал на преговорите.

Министърът казва, че въпреки тези проблеми правителството е решено да продължи с проекта за строеж на АЕЦ. Турция трябва задължително да се насочи към атомната енергетика, но на разумни цени, подчертава той.

По думите му решението на правителството във връзка с този проект ще бъде обявено до средата на септември.

Турция, която желае да ограничи зависимостта си от внос на енергийни източници, предвижда изграждане на общо три АЕЦ в следващите пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:37 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още