fallback

Икономиките на развитите страни се стабилизират

Все пак, докато част от страните в ОИСР вече излязоха от рецесията, икономическият спад в други не е приключил

17:01 | 19.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) заяви, че икономиките на 30-те страни, които членуват в нея, са се стабилизирали през последното тримесечие.

Общият брутен вътрешен продукт на най-развитите индустриални нации е останал непроменен през второто тримесечие спрямо предходното, когато се сви с 2,1% на тримесечна база.

Япония, Франция и Германия първи успяха да излязат от рецесията и засилиха надеждите, че и световната икономика скоро ще се върне на пътя на растежа, предаде BBC.

Все пак, добавената стойност на произведените в 30-те най-развити икономики стоки и услуги остава с 4,6% по-малка в сравнение с второто тримесечие на 2008 г.

Освен това икономиките на редица страни, в това число Великобритания и САЩ, продължават да се свиват, макар и с по-слаби темпове спрямо предишните тримесечия.

Американската икономика намаля с 1 процент спрямо първото тримесечие, докато тази на Великобритания отчете спад от 0,8 процента за трите месеца до края на юни.

Според ОИСР темповете на глобалния спад се укротяват значително спрямо шестте месеца до края на март. Организацията очаква, че световната икономика ще се свие с 2,2% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:55 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още