fallback

General Motors продава Saab и увеличава производството

Сделката между шведския производител на луксозни автомобили Koenigsegg и GM ще бъде финализирана до края на годината

15:05 | 19.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Шведската компания за производство на луксозни спортни автомобили Koenigsegg Automotive AB се е съгласила да закупи от американския автомобилен концерн General Motors марката Saab и да започне масовото му производство до края на тази година, предаде Bloomberg.

Приключването на продажбата на Saab зависи от това дали Koenigsegg и инвестиционните партньори на малката шведска компания ще успеят да получат финансиране за сделката от Европейската инвестиционна банка, което да е обезпечено с гаранции, издадени от шведската държава.

От шведското правителство уточняват, че още няколко условия трябва да бъдат изпълнени, преди сделката да получи подкрепа от държавата. Автомобилната компания Koenigsegg има само 45 души персонал, но произвежда луксозни спортни автомобили с цена над 1 млн. долара.

Освен че ще реализира първата от няколко големи продажби на автомобилни марки в своето портфолио, General Motors ще увеличи производството си на автомобили в Северна Америка през втората половина на 2009 г. По този начин около 1350 почасови служители ще се завърнат в заводите на компанията.

Причината за увеличаването на производството се крие в програмата „Кеш за стари коли“, която повиши търсенето на нови автомобили през последните седмици. В рамките на тази програма всеки американец може да получи до 4500 долара бонус от държавата за покупката на нов и икономичен автомобил.

General Motors предвижда да произведе 530 хил. нови моторни превозни средства през третото тримесечие и най-малко с 20% повече превозни средства през четвъртото тримесечие спрямо третото. Това е общо с 60 хил. повече в сравнение с предишната прогноза на компанията.

Най-много ще бъдат увеличени смените и работните часове на служителите в заводите, където се произвеждат марките Chevy Equinox, GMC Terrain, Chevy Cobalt, Chevy Camaro, Buick LaCrosse, Cadillac SRX crossover и CTS Wagon, които са най-търсени на американския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:14 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още