fallback

Рекорден газов договор между Австралия и Китай

Австралия ще достави на PetroChina природен газ за 41,3 млрд. долара

10:31 | 19.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Австралия сключи договор за рекордните 41,3 млрд. щатски долара с Китай за доставката на природен газ за китайския гигант PetroChina, съобщи късно снощи австралийският министър на енергията и ресурсите Мартин Фъргюсън, цитиран от АФП.

Търговското споразумение, което е най-мащабното, сключвано някога в Австралия, предвижда закупуването от китайската компания на 2,25 млн. тона втечнен природен газ в продължение на 20 години. Суровината ще идва от австралийско газово находище, оперирано от ExxonMobil.

„Договорът има огромно значение за обществото и икономиката на Австралия и ще донесе стойност, от която имаме нужда, за да развиваме ресурсите и технологиите си“, коментира Фъргюсън.

Споразумението между двете страни идва седмица след подписването от ExxonMobil на сделка за 21 млрд. долара с индийската Petronet и въпреки скорошното напрежение между Китай и Австралия. В средата на август Китай обяви ареста на четирима служители на англо-австралийския минен гигант Rio Tinto за „нарушаване на търговски тайни и корупция“, иначе казано промишлен шпионаж в Китай.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:15 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още