fallback

Позитивни данни от немската икономика подкрепиха борсата в Ню Йорк

Пазарът пренебрегна изненадващия спад на жилищното строителство в САЩ

23:01 | 18.08.09 г.

Оптимизмът трайно се настани на Wall Street по време на днешната борсова сесия, което повиши основните индекси с около процент и изтри част от натрупаните загуби по време на сесията в понеделник.

Причина за позитивния сентимент на американската борса бе ZEW индексът на икономическото доверие в Германия, който отбеляза рекордна тригодишна стойност, потвърждавайки, че страната излиза от рецесията.

Дори и изненадващият спад на жилищното строителство през юли в САЩ не успя да пречупи индексите.

През юли началното жилищно строителство намаля с 1% на месечна база и достигна 581 хил. жилищни единици на годишна база.Това е първото понижение на показателя за последните три месеца, като икономистите очакваха ръст до 598 хил. спрямо първоначално обявените за юни 582 хил.

Днес бяха разпространени и правителствени данни за производствената инфлация в САЩ, която се ускори до 6,8% на годишна база през юли. Основният индекс на производствените цени, който изключва хранителните продукти и енергийните ресурси, се понижи с 0,1% на месечна база и нарасна с 2,6% за годината.

Най-голямата верига за продажба на стоки за дома в САЩ Home Depot отчете по-висока от очакваното печалба за второто фискално тримесечие. При очаквана печалба от 59 цента на акция, компанията отчете печалба от 66 цента на акция, което е със 7,2% по-малко в сравнение с второто тримесечие на миналата година.

Книжата на компанията затвориха с актив от малко над 3% до 26,94 долара.

Dow Jones IA се повиши с0,9% до 9 217 пункта, Nasdaq нарасна с 1,3% до 1 955 пункта, а S&P500 се повиши с 1% до 989 пункта.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:26 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още