fallback

Грийнспан вижда силна икономика през второто полугодие, тревожи се за 2010

Двигател на растежа според Грийнспан ще е изпреварващият темп на ръст на потреблението спрямо този на производството

12:33 | 18.08.09 г.

Американската икономика вероятно ще отбележи силен растеж през следващите две тримесечия, но възстановяването може бъде прекъснато догодина, заяви бившият председател на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан в интервю за Ройтерс.

Продажбите на автомобили и жилища, които обикновено са движещата сила на икономическото възстановяване, бяха подкрепени от правителството чрез програми като „cash-for-clunkers“. Програмата насърчаваше потребителите да купуват нови коли, но това може да не е устойчиво, заяви Грийнспан.

Според Грийнспан пазарът на автомобили е наситен, тъй като колите и камионите по американските пътища са с 20% повече от съществуващите шофьори.

От друга страна, потребителите са все още със слаби финанси поради продължаващия вече три години спад на цените на жилищата, в резултат на което продажбите на автомобили може да отслабнат, след като средствата по програмата за изкупуване на стари коли свършат.

Колкото до продажбите на нови жилища, острият спад на строителната активност подпомага строителните предприемачи да изчистят запасите си, но според Грейнспан малко вероятно е търсенето на жилища да се върне до нивата си от времето на бума, което ще потисне продажбите.

Това, което ще движи растежа на американската икономика през второто полугодие според Грийнспан, е острият спад на запасите и фактът, че потреблението е с около 1-1,25% по-голямо от нивото на производството. За да затворят тази разлика, компаниите ще трябва да произведат повече стоки и услуги, което ще генерира растеж на БВП в порядъка на 4-5%, ако всичко това се случи в рамките на едно тримесечие, и 2,5%, ако целият процес се проточи над 6 месеца.

Възстановяването на пазара на акции от дъното през март 2009 може също да добави гориво в резервоара на икономиката, като подпомогне компаниите да получат евтино финансиране, смята Грийнспан.

„50%-тният ръст на цените на корпоративните акции в САЩ и по-големият ръст в останалата част на света, създаде важен буфер срещу дълга“, каза бившият шеф на ФЕД.

Алън Грийнспан беше начело на ФЕД в продължение на 18 години до 2006 година, когато се оттегли от председателството на централната банка на САЩ.

Мнозина икономисти го обвиняват за настоящата финансова и икономическа криза, твърдейки, че ФЕД по времето на Грийнспан е задържал твърде ниско за твърде продължителен период от време лихвените проценти след кризата през 2001 година, което е довело до надуването на балона на кредитните и жилищните пазари.

Отговорът на Грийнспан бе, че това, което е попречило на централната банка на САЩ да повиши цената на рефинансирането, са глобалните конкурентни сили, а балоните не могат да бъдат идентифицирани, докато не избухнат. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:49 | 15.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още