fallback

Корекцията на азиатските борси утихна

Най-силни бяха пониженията при добивните и енергийните компании поради поевтиняването на петрола и металите

12:12 | 18.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

След вчерашния остър спад повечето индекси на азиатските и тихоокеанските фондови борси продължиха да отстъпват, но с по-слаби темпове. Най-силни бяха пониженията при добивните и енергийните компании, след като инвеститорите се разколебаха за силата на икономическото възстановяване.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който след десет борси в Азия плюс Австралия и Нова Зеландия, се движи с понижение от 0,2% до 110,42 пункта. Той изгуби 3,1% от стойността си в края на търговията в понеделник, най-вече поради разпродажбите на борсите в Китай, Хонконг, Индия и Япония.

До 4 август борсовият измерител се повиши с цели 62% над петгодишното си дъно от 9 март, воден от очакванията за съвземането на световната икономика. Това направи пазарната оценка на включените в него компании средно 1,57 пъти по-висока от счетоводната им стойност.

Индексът на сините чипове в Китай CSI 300 се повиши с 1% до 3172 пункта, а по-широкият Shanghai Composite нарасна с 1,4% до 2910,8 пункта. В Хонконг Hang Seng напредна с 0,8% до 20306,3 пункта, а японският Nikkei 225 се повиши с 0,2% до 10285 пункта.

Това обаче не успя да компенсира спада на котировките в Тайван, Австралия, Нова Зеландия, Индонезия, Малайзия и Филипините. През последните две седмици китайският индекс Shanghai Composite се превърна в най-губещия от началото на този месец, предаде Bloomberg.

Очакванията за задълбочаването на корекцията на китайския фондов пазар натежаха върху публично търгуваните инвестиционни компании. Изключение направи борсовият дебютант Everbright Securities - първата брокерска къща, която се листва на борсата за последните седем години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:48 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още