fallback

Шеф на Газпром купува най-големите германски корабостроителници

Купувайки Wadan Yards, предприемачът е обещал големи поръчки от страна на Газпром

11:54 | 18.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Членът на Съвета на директорите на Газпром и бивш министър на енергетиката на Русия Игор Юсуфов става собственик на корабостроителниците Wadan Yards на Балтийско море, които са най-големите в Германия, но в момента минават през процедура на банкрут, съобщава Прайм-Тасс. Сделката днес е одобрена и от комитета на кредиторите на немската компания, съобщават немски медии.

Съгласно условията на споразумението Юсуфов придобива корабостроителниците от предишния основен собственик, руснакът Андрей Бурлаков (преди оглавяващ финансово-лизингова компания в състава на „Обединена авиостроителна корпорация“), за 40,5 млн. евро.

Купувайки Wadan Yards, предприемачът е обещал големи поръчки от страна на Газпром. През юли е имало разговори по въпроса между представителите на правителствата на Германия и Русия.

При осъществяване на сделката Игор Юсуфов ще бъде подкрепен финансово и от сина си, който е в ръководството на московското представителство на компанията за строителство на газопровода „Северен поток“.

Анализатори коментират, че макар че покупката на корабостроителниците е от частно лице, то това не става без одобрението на Газпром и не е изключено да се разглеждат варианти сделката да е пряко свързана със структурирането на поръчките на газовия гигант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:43 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още