fallback

Загубата на кредитната компания CIT намалява, резервите се утрояват

Кредитната институция се бори да избегне фалит след девет поредни тримесечни загуби от над 5 млрд. долара

11:00 | 18.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американската кредитна компания CIT Group, която се бори да избегне фалит, отчете загуба за девето поредно тримесечие, след като нейните резерви за проблемни кредити нарастват повече от три пъти на годишна база в рамките на второто тримесечие.

Загубата на CIT през второто тримесечие се свива до 1,62 млрд. долара, или 4,30 долара за акция, спрямо отрицателен финансов резултат от 2,07 млрд. долара, или 7,88 долара за акция, за същия период на 2008 г. Анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакваха загуба на акция от 1,53 долара.

Базираната в Ню Йорк финансова компания увеличава своите провизии за загуби от кредити три пъти до 588,5 млн. долара спрямо 152,2 млн. долара провизии през второто тримесечие на 2008 г. Нейният коефициент за капиталова адекватност е малко под изискуемите от регулаторите 13%.

Неспособността да се покрият капиталовите изисквания на регулаторите може да принуди Федералната корпорация по депозитно застраховане да поеме контрол над кредитната институция със 101 годишна история. CIT предоставя финансиране на близо 1 млн. малки и средни компании в САЩ.

В момента ръководството на CIT, начело с главния изпълнителен директор Джефри Пийк, води преговори с облигационерите на компанията, след като изгуби над 5 млрд. долара през последните две години поради отписвания по лоши заеми. CIT обмисля възможността да продаде активи, за да избегне фалита.

През декември миналата година CIT се трансформира в банков холдинг, за да може да получи парична помощ от американското правителство в рамките на програмата за стабилизиране на финансовата система. В момента CIT дължи 2,33 млрд. долара на американския данъкоплатец.

Книжата на CIT поскъпнаха с 2,2% до 1,39 долара за акция след новината по време на електронната търговия на Нюйоркската фондова борса. От началото на тази година кредитната компания е изгубила 70% от пазарната си капитализация, която се понижи до 529 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:08 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още