fallback

Цената на петрола падна под 67 долара

Причина за това станаха масовите разпродажби на фондовите пазари в САЩ, Азия и Европа

09:13 | 18.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола потъна под 67 долара за барел по време на сесията в понеделник и по този начин увеличи загубите си от края на миналата седмица. Причина за това станаха масовите разпродажби на фондовите пазари в САЩ, Азия и Европа и острия спад на основните индекси.

Петролните фючърси с доставка през септември, които изтичат днес, повишават цената си леко с 13 цента до 66,88 долара за барел в часовете на днешната електронна търговия. Американският лек суров петрол приключи вчерашната сесия със спад на цената от 76 цента до 66,75 долара за барел.

Това е най-ниското ниво на затваряне на петролните фючърси от 29 юли досега, но въпреки това цената на черното злато е все още с 50% над нивата си от началото на тази година. През 2008 г. петролът поевтиня с 54%, след като цената му достигна рекордни нива над 142 долара през лятото.

Цената на петрола в момента се движи в по-голяма степен от очакванията за възстановяването на световната икономика и курса на долара спрямо останалите основни валути. Данните за намаляващото потребление и натрупващите се петролни запаси в САЩ оказват по-слабо влияние върху нея.

Миналата седмица стана ясно, че Китай е внесъл рекордно количество суров петрол през юли, като вносът се увеличава с 18% на месечна база до 19,6 млн. метрични тон. Страната е вторият по големина енергиен консуматор на света след САЩ.

Брентът с доставка през октомври поевтинява с 22 цента до 70,32 долара за барел по време на електронната търговия на международната петролна борса в Лондон. Петролните фючърси поевтиняха с 90 цента, или 1,3%, до 70,54 долара за барел в края на вчерашната сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:17 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още