fallback

Американците - песимисти относно ефекта от пакета стимули за икономиката

Над три четвърти от запитаните казват, че според тях парите от пакета мерки са били „пропилени“

21:10 | 17.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Мнозинството американци смятат, че планът за стимулиране на икономиката на стойност 787 млрд. долара, приет преди шест месеца с подкрепата на президента Барак Обама, няма никакъв ефект или дори е влошил икономическото състояние на САЩ.

41 на сто от участвалите в проучването на общественото мнение американци смятат, че планът е подобрил състоянието на икономиката, но 57 на сто са на обратното мнение – че той или не е имал ефект, или дори е влошил рецесията, съобщи АФП.

Все пак, отбелязва USA Today, повечето икономисти, макар и да имат разногласия относно ефекта на пакета мерки, смятат, че рецесията е щяла да бъде по-лоша без тези отпуснати средства.

Анкетираните са изразили скептицизъм по отношение на ефекта от плана върху личните им финанси, като само 18 на сто са заявили, че финансовото им състояние се е подобрило, а 68 на сто не са забелязали промяна.

Песимизъм има и относно дългосрочните ефекти от мерките, които включват данъчни намаления на стойност 288 млрд. долара и държавни разходи за 499 млрд. долара по различни проекти, включително подобряване на инфраструктурата.

Равен дял анкетирани – по 38 на сто, са изразили съответно оптимизъм или песимизъм по отношение на дългосрочните перспективи пред щатската икономика, а 22 на сто очакват нещата да останат същите.

По отношение на дългосрочния ефект от пакета стимули върху личните финанси едва 29 на сто от анкетираните смятат, че ще има подобрение, докато 34 на сто прогнозират влошаване. Според 36 на сто промяна няма да има.

Над три четвърти от запитаните казват, че според тях парите от пакета мерки са били „пропилени“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:54 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още