fallback

Swedbank планира продажба на права за 2,1 млрд. долара

Банката иска да засили капиталовата си база и да се изплати на шведските данъкоплатци

18:01 | 17.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Най-голямата банка в балтийския регион Swedbank планира второ предлагане на права за по-малко от година. Шведската финансова група се надява да привлече 15 млрд. крони (2,1 млрд. долара), които да използва, за да засили капиталовата си база и да се изплати на шведските данъкоплатци.

Swedbank привлече 12,4 млрд. крони през 2008 г. чрез продажбата на права на своите акционери. От началото на кредитната криза банката разчита и на финансовата помощ на шведската държава, за да се справи с проблемните заеми, идващи главно от Литва, Латвия, Естония и Украйна.

През юли банката, която е четвърта по пазарна капитализация в Швеция, отчете втората си поредна тримесечна загуба. Тя възлезе на 2 млрд крони за периода от април до юни спрямо 3,36 млрд. крони загуба, регистриране за първото тримесечие, предаде Bloomberg.

Около 46,6% от правата ще бъдат предложени на съществуващите акционери, а останалите ще са гарантирани от Bank of America и Credit Suisse, които ще са поематели на емисията.

Книжата на Swedbank поевтиняха с 5,3% на фондовата борса в Стокхолм до 62,50 крони за акция след новината. От началото на тази година пазарната капитализация на банката се е повишила с 41%. Подробностите за предлагането ще бъдат оповестени в средата на септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:52 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още