fallback

Rio Tinto продава опаковачния си бизнес за 2 млрд. долара на Amcor

Amcor предвижда да продаде акции на стойност над 1,3 млрд. долара, за да финансира сделката, а също и да вземе кредит

16:02 | 17.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Англо-австралийският минен гигант Rio Tinto продава опаковачното си подразделение на австралийския производител на опаковки Amcor за 2 млрд. долара, съобщават днес австралийски медии.

Търговията с акции на Amcor от днес е преустановена до официалното обявяване на резултатите от преговорите с Rio Tinto, но повече подробности не се съобщават.

По информация от източници, близки до ситуацията, Amcor предвижда да продаде акции на стойност над 1,3 млрд. долара, за да финансира сделката. Според друга информация на местни медии, Amcor предвижда още и да вземе кредит на стойност около 660 млн. долара.

Rio Tinto придоби въпросния опаковачен бизнес преди две години, заедно с основната покупка – на производителя на алуминии Alcan, когато цените на металите бяха високи.

За да намали дълговете си в резултат на придобиването на Alcan, тогава Rio Tinto възнамеряваше да получи приходи от над 12 млрд. долара от продажби на свои активи, обаче на тези планове попречи световната икономическа криза.

В началото на юли беше съобщено, че мениджър на Rio Tinto е задържан от китайските власти по обвинения в шпионаж. Случаят нанесе силен удар върху австралийската валута, която поевтиня с 2,5% спрямо японската йена за няколко часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:41 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още