fallback

Щатските банки са открили 10 хил. клона по време на икономическия бум

Експанзията обаче е пропуснала повечето квартали, населени с малцинства

15:29 | 17.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Банките в САЩ са разширявали клоновата си мрежа с невероятни темпове през последните пет години, като са открили над 10 хил. нови клона, които предлагат пълно обслужване. Само един на всеки десет клона се намира в кварталите, населени предимно с малцинства. 

Това показва, че бумът във финансовия сектор в годините преди ипотечната криза е пропуснал значителни части от страната. По този начин милиони хора, които не живеят в близост до банка, плащат на ръка високи такси за обслужване в небанкови финансови институции.

Данните на Федералната корпорация по депозитно застраховане показват, че повечето банки в САЩ следват един и същи модел – увеличават клоновете си в градовете и кварталите със заможно бяло население, а го оставят непроменен и дори го намалят в останалите квартали.

Около две трети от новите 10 хил. клона са открити в квартали, чието население има доход, който е по-висок от средния за страната. Ръководствата на банките се аргументират с това, че повечето клиенти избират своята обслужваща банка на база на достъпността на нейната клонова мрежа.

Банковите регулатори предупреждават, че по-слабо контролираните небанкови финансови институции се появяват в кварталите, населени с малцинства, за да запълнят липсата на банки. В резултат на това бедното население там плаща повече за кредитиране и базови финансови услуги.

Дори и в ерата на цифровите технологии 99-те хиляди банкови клона са важен барометър за икономическата активност в отделните градове и квартали. Въпреки това банките остават фокусирани върху заможните и бързо развиващите се квартали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:34 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още