fallback

Край Венеция започна работа най-голямата електроцентрала на водород

Водородната централа има мощност от 12 MW и допълнителни 4 MW, генерирани чрез повторно използване на нагорещен газ

13:59 | 17.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Електроцентрала на италианската енергийна компания Enel край Венеция, построена да се захранва изцяло с водород, започна да произвежда електричество, съобщиха от компанията, която в България е мажоритарен собственик на ТЕЦ „Енел Марица Изток 3”.

Жителите на Венеция ще могат да се възползват от електроенергията, произведена от най-голямата досега в света централа с индустриални мащаби, работеща на водород и неотделяща никакви вредни емисии.

Строителството на водородната електроцентрала е започнало през април 2008 г. и е извършено по график. През пролетта на 2009 г. е направено първоначално тестване на турбината, използваща газ метан, и сега – след завършването на специалния тръбопровод, централата премина изцяло на захранване с водород.

От Enel твърдят, че подаването на електроенергия към мрежата от изцяло работещата централа е уникално технологично постижение в световен мащаб и досега централа от такъв тип дори не е тествана. Горивната камера е специално разработена за този проект от изследователския екип на Enel в партньорство с General Electric Oil & Gas – Nuovo Pignone.

Водородната централа има мощност от 12 MW и допълнителни 4 MW, генерирани чрез повторно използване на нагорещен газ, произведен от захранваната с водород турбина в съществуващата въглищна централа.

Произведената електроенергия, равна на около 60 млн. KWh годишно, ще бъде достатъчна за нуждите на 20 000 домакинства и ще спести отделянето на над 17 000 метрични тона емисии въглероден двуокис на година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:21 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още