fallback

Албанският град Вльора ще бъде център на свободна икономическа зона

Около 2 млрд. евро инвестиции се предвиждат в изграждане на едно от най-големите пристанища в Средиземноморието

12:40 | 17.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

В албанския град Вльора ще бъде формирана свободна икономическа зона. Тя ще функционира като един интегриран компонент с новото пристанище, което ще бъде изградено, предаде македонската агенция МИА.

Такова решение взе правителството на Сали Бериша, което смята, че освен индустриалния и енергийния парк, Вльора ще стане център на частния бизнес, който всъщност бил инициатор на тези проекти.

Най-голям интерес за строителството на пристанището показвала компанията "Зумадж", която изпълнява предвидените критерии на международния търг. Същата фирма е заинтересована и за откриване на свободна икономическа зона, за която също ще бъде обявен международен търг.

Независимо кой ще бъде победител в търга за правото на управление и развитие на свободната зона, той ще бъде длъжен да функционира като един интегриран компонент с пристанището, заяви Бериша.

Оценявайки новото пристанище във Вльора като величествен инфраструктурен проект в Албания, премиерът Бериша заяви, че „този проект-гигант предвижда около два милиарда евро инвестиции и изграждане на едно от най-големите пристанища в Средиземноморието“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:33 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още