fallback

И Япония се измъкна от рецесията

Отбелязаният икономически растеж за второто тримесечие прекратява най-дългата рецесия в страната от 1945 г. насам

08:39 | 17.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Япония излезе през второто тримесечие на 2009 г. от най-дългата рецесия от Втората световна война насам. Подобрението на икономическата обстановка се дължи на външната търговия и взетите мерки в полза на местните домакинства, съобщиха от пресофиса на министър-председателя, предаде АФП.

Япония е третата голяма световна икономика, която се измъква от негативния растеж – след като миналата седмица положителни данни бяха обявени за Германия и Франция. САЩ и Великобритания официално все още са в рецесия.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на азиатската държава за второто тримесечие се е увеличил с 0,9 на сто спрямо предходните три месеца и с 3,7 на сто на годишна база. Покачването, което съвпадна с очакванията на анализаторите, е първото от пет тримесечия. Ръстът слага край на най-дългата и дълбока рецесия в Япония от 1945 г. насам.

Възстановяването се обяснява главно със съобщените от правителството данни за оживление на износа (+6,3% спрямо предходното тримесечие) и потреблението на домакинствата (+0,8%), стимулирано от спасителните планове на властите. В същото време обаче инвестициите на компаниите остават на ниско ниво.

„Сегашните трудни условия ще продължат, но се надяваме, че икономиката ще се отправи твърдо към възстановяване“, коментира министърът на икономическата и бюджетна политика Йошимаса Хаяши. 

Още по темата:

Защо Франция и Германия излязоха от рецесията, а Великобритания не?  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:12 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още