fallback

Облигации "на дребно" в Европа

Европейските компании насочват вниманието си към индивидуалните инвеститори в облигации

15:58 | 15.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

След като привлече около 8 млрд. евро чрез продажбата на права върху акции през юни, инвеститорите не очакваха италианското енергийно дружество Enel да се завърне толкова скоро на финансовите пазари.

На 31 юли обаче компанията за комунални услуги емитира облигации за 10 млрд. евро. Според Луиджи Ферарис, финансов директор на Enel, не може да се пренебрегне силния интерес на инвеститорите в Европа към корпоративните облигации през последните месеци.

Голяма част от този интерес идва именно от индивидуалните инвеститори на Стария Континент. Ето защо Enel таргетира със своята емисия както големите институционални инвеститори, така и инвеститорите „на дребно”, пише The Economist.

Апетитът за корпоративни облигации „на дребно” е добре дошъл за компаниите, нуждаещи се от финансиране. Например през юни италианската енергийна група Eni, която искаше да продаде облигации за 1 млрд. евро на инвеститорите на дребно, получи поръчки за близо 6 млрд. евро.

Френската компания за комунални услуги EDF привлече над 3 млрд. евро финансиране от подобни индивидуални инвеститори. През първите седем месеца на 2009 г. стойността на корпоративните емисии облигации в Европа надхвърли 1 трлн. долара.

Обикновено кредитополучателите са колебливи при пласирането на емисии от облигации на дребно, защото предлагането на дългови книжа с нисък номинал на повече хора е по-трудно и по-скъпо от продажбата им на малко на брой, но големи инвеститори.

Това е така, защото в случай на несъстоятелност, процедурата по обезпечаване на кредиторите е по-сложна, когато мнозинството от тях са индивидуални инвеститори. Въпреки това на този етап изглежда, че ползите от тези нови източници на кредитиране превишават разходите.

Докато лихвените проценти по депозитите в банките остават ниски, спестителите ще търсят по-висока доходност. Практиката може да се разпространи дори и във Великобритания, където емитентите на облигации традиционно са сдържани към инвеститорите на дребно.

Лондонската фондова борса, която е собственик на процъфтяваща борса за търговия на дребно с облигации в Италия, изрази наскоро готовност да разработи и приложи подобна платформа и в Обединеното кралство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:57 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още