fallback

Рецесията в Румъния се задълбочава

Икономиката на страната се свива с 8,8% на годишна база през второто тримесечие

13:26 | 15.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Спадът на румънската икономика се задълбочи през второто тримесечие, след като свиването на износа принуди местните компании да намаляват работните места. В резултат на това безработицата в страната се повиши, а потребителите ограничиха своите разходи.

Икономиката на Румъния се свива с 8,8% на годишна база през второто тримесечие, след като отчете годишен спад от 6,2 процента през първото. Предварителните данни на Националния статистически институт съвпаднаха с очакванията на икономисти, интервюирани от Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на северната ни съседка намалява с 1,2% спрямо първото тримесечие, когато записа тримесечен спад от 2,6%. През 2008 г. икономиката на Румъния нарасна със 7,1% и страната се нареди на първо място по ръст в Европейския съюз.

През първото полугодие БВП на Румъния намалява със 7,6% спрямо същия период на 2008 г. Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че румънската икономика ще се свие с 8,5% до края на тази година и ще отчете минимален ръст от 0,5% през следващата година.

Безработицата в Румъния се повиши до 6,3% спрямо 3,6% през 2008 г., а кредитирането забави темпа на своя ръст от 64% до 11%. Износът на страната се свива с 20%, а нарастването на заплатите се забави до 8,3% през тази година спрямо 20% за миналата.

Румъния получи 20 млрд. евро заем от Международния валутен фонд, за да се справи с икономическата криза. През тази седмица МВФ се съгласи да вдигне ограничението за бюджетния дефицит през 2009 г. от 4,6% до 7,3% от брутния вътрешен продукт.

В началото на август Румънската централна банка понижи основния си лихвен процент с половин процентен пункт до 8,5 на сто. Причина за това е засилващата се дефлация в страната и забавянето на икономическата активност. Основната лихва в Румъния бе на ниво от 10,25% в началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:59 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още