fallback

Нигерия ще похарчи 2,6 млрд. долара за спасяване на банки

Централната банка на Нигерия освободи ръководството на пет от банките в затруднено положение

11:34 | 15.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Нигерия обеща да инжектира близо 2,6 млрд. долара в пет затруднени банки, след което освободи техния топ мениджмънт. Драматичният ход на правителството цели да спаси банките от тяхното „хронично лошо управление”, пише Wall Street Journal.

Нигерия е най-големият петролен износител в Африка и втората по големина икономика на юг от Сахара, след Южноафриканската република. Растящите цени на петрола през последните години доведоха до бум на кредитите и инвестициите в страната.

По време на икономическия бум банките в Нигерия са отпускали масово кредити, в това число и на спекулантите на фондовия и стоковия пазар. Това ги е направило твърде уязвими от цените на борсово търгуваните стоки, какъвто е петрола, и тези на ценните книжа.

През последните 12 месеца обаче цената на петрола са понижи чувствително, а пазара на ценни книжа в Нигерия изгуби около 60% от пазарната си капитализация спрямо своя пик в началото на 2008 г.

Новоназначеният гуверньор на Нигерийската централна банка Ламидо Сануси заяви в края на тази седмица, че делът на проблемните заеми се е увеличил твърде много в повечето от 24-те банки, които оперират в страната.

Най-затруднено е положението на Intercontinental Bank, Union Bank of Nigeria, Oceanic International Bank, Finbank и Afribank. Въпреки че те са борово търгувани дружества, централната банка има право да се намесва в тяхната политика и дори да отстранява ръководството при определени обстоятелства.

Според гуверньора на централната банка проблемите на петте търговски банки се дължат на лошите практики на корпоративно управление и управление на кредитния риск. Те са довели петте банки почти до фалит преди намесата на централната банка.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:25 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още