fallback

Азиатските борсови пазари с ново повишение

Австралийската фондова борса се превърна в първенец по ръст през тази седмица

12:24 | 14.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Изминалата седмица донесе на индексите в азиатския и тихоокеанския регион значителни повишения, като изключение направи единствено фондовата борса в Шанхай. Китайските индекси изгубиха около 6% от стойността си спрямо миналия петък, когато също записаха силен седмичен спад от над 4%.

Днешните ръстове на котировките издигнаха регионалния борсов измерител MSCI Asia Pacific до най-високото му ниво за последните десет месеца. Индексът се повишава с 0,4% до 113,85 пункта и е на път да приключи сесията на най-високото си ниво от 25 септември миналата година, предаде Bloomberg.

От началото на тази седмица MSCI Asia Pacific се е повишил с 2,8 на сто, а спрямо петгодишното си дъно, отчетено на 9 март, а увеличил стойността си с 61 на сто. Пазарната оценка на компаниите в неговия състав е средно 25 пъти по-голяма от очакваната им печалба за второто тримесечие.

Австралийската фондова борса се превърна в първенец по ръст през тази седмица, след като основният индекс S&P/ASX 200 се повиши с 3,8% на седмична база. S&P/ASX 200 добави 0,6% до 4461 пункта в края на днешната сесия, след като Австралийската централна банка заяви, че е готова да вдигне лихвата щом икономическите данни потвърдят признаците за стабилизиране на икономиката.

Фондовите борси в Тайван и Хонконг също се наредиха сред най-печелившите за изминалите пет сесии. Индексът на сините чипове в Тайван Taiex приключи седмицата с ръст от 2,9%, след като днес се повиши с 0,5% до 7069,5 пункта. Hang Seng добави 0,2% днес и увеличи седмичния си ръст до 2,5%.

В Япония Nikkei 225 се повиши с 0,8% до 10597,3 пункта, а по-широкият Topix е добави 0,5% до 973,8 пункта. Днес стана ясно, че търсенето на услуги в страната се повишава през юни, в резултат на което индексът на активността в сектора на услугите се повишава с 0,1% на месечна база.

Ръководството на Японската централна банка намекна в своя последен доклад, че е възможно да удължи периода на действие на програмите за спешно кредитиране и изкупуване на ценни книжа до 2010 г. в случай, че условията на финансовите пазари не се нормализират до края на тази година.

Междувременно борсовите индекси в Китай потънаха с по 3% до края на днешната сесия и по този начин регистрираха най-силния си седмичен спад от февруари досега. Индексът на сините чипове CSI 300 се понижи с 2,8% до 3344 пункта, а по-широкият Shanghai Composite отстъпи с 3% до 3047 пункта.

В сравнение с миналия петък двата индекса за изгубили съответно 6% и 6,6% от стойността си. Причина за това станаха опасенията, че свръхкредитирането на китайските банки е станало причина за силното рали на борсата през последните месеци и компаниите са надценени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:44 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още