fallback

Петролът поскъпна, след като Фед повиши оценката си за икономиката

Дори повишението на петролните запаси на САЩ за трета поредна седмица не спря ръста на котировките

08:59 | 13.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът поскъпва за втори пореден ден по време на азиатската търговия в четвъртък, след като Федералният резерв демонстрира увереност, че американската икономика е започнала да се съвзема от тежката криза, в която навлезе през декември 2007 г.

В часовете на електронната търговия на петролната борса в Ню Йорк петролните фючърси поскъпват с 0,9% до 70,80 долара за барел. В края на вчерашната сесия американският лек суров петрол с доставка през септември поскъпна с 1% до 70,16 долара за барел.

Брентът от Северно море с доставка през септември поскъпва с 0,8% до 73,44 долара за барел по време на електронната търговия на международната петролна борса в Лондон. Вчера петролните фючърси поскъпнаха с 0,6%, за да приключат сесията на ниво от 72,89 долара за барел.

Цената на петрола вчера се повиши в унисон с движенията на индексите на фондовите борси в САЩ, въпреки данните на Министерството на енергетиката, които показаха, че петролните резерви на страната са се повишили за трета поред седмица и то много повече от очакваното.

Те достигат 352 млн. барела за седмицата, приключила на 7 август, което е с 2,5 млн. барела повече от предходната. Икономистите очакваха три пъти по-малко увеличение от 0,7 млн. барела, след като за предишната седмица те нарасната с 1,7 млн. барела

Индексите на щатските фондови борси приключиха вчерашната сесия с убедителни повишения, след като централната банка на САЩ остави лихвата в интервала от 0 до ¼ процента и през август и изрази увереност, че икономическата активност в страната е започнала да се уравновесява.

Комитетът за операции на открития пазар (FOMC) към Федералния резерв даде и дългоочаквания сигнал за постепенното приключване на програмата за изкупуване на държавни ценни книжа и облигации обезпечени с ипотечни заеми за 1,75 млрд. долара през октомври тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:12 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още